Ötlettár – Falazás – Ytong Start hőhídmegszakító elem

Az elmúlt években egyre növekvő igény merült fel tervezői, építész és épületenergetikai számítást készítő szakemberek részéről, hogy szükség lenne a hazai piacon egy könnyen hozzáférhető, megfelelő műszaki tartamú és reális áron elérhető falazati hőhídmegszakító elemre.

A Xella Magyarország Kft. termékfejlesztéssel válaszolt erre a megnövekvő igényre.
Az épületenergetikai előírások szigorodásával párhuzamosan az épületszerkezetek hőszigetelő képessége javulni fog, azonban hőszigetelő képességen túl a hőhidak kedvezőtlen hatásait is figyelembe kell venni.

Egy korszerű, energiahatékony épület megtervezése ezen hatások figyelmen kívül hagyásával nem valósulhat meg, ugyanis a hőhidak az energiamérleget igen kedvezőtlenül befolyásolják. A hőhidak elvonják a belső tér hőenergiáját, hideg felületük pedig páralecsapódáshoz, penészesedéshez vezethet. A hőhíd oka lehet egy elégtelen módon hőszigetelt szerkezet (pl. lábazati fal, vasbeton koszorú, pillér, stb.), de az épületek geometriai kialakítása (fal-, födémsarkok) eleve hőhídként funkcionálnak.

Az „Ytong Start” elemek használatával csökkenthető az alaptestek, lábazati falak, homlokzati falakra gyakorolt hőhíd hatása, ezáltal az említett problémák megoldódnak. A lábazati hőhídmegszakítás az energiamérleg javításán felül magasabb felületi hőmérsékletet eredményez a falazat padlóvonalánál, ami által jelentősen lecsökken a penészesedés veszélye.

A falazat padlóvonalhoz közel eső szakasza ugyanis szintén hőhíd, aminek oka összetett. A padló szerkezet és a homlokzati fal csatlakozása eleve geometriai hőhíd. A lábazati fal hőszigetelése a visszaugró lábazatkialakítás miatt általában kevesebb, mint a homlokzati falé. A lábazati fal az alaptesttel és a padló szerkezet alatti talajjal érintkezve jelentős mértékben lehűl, azaz elvonja a hőt a vele érintkező magasabb hőmérsékletű szerkezetektől. A felsoroltak miatt, minden körülmények között indokolt a hőhídmegszakító elem alkalmazása.

A termék hővezetés szempontjából homogén és izotrop (azaz sok termékkel ellentétben, minden irányban azonos a hőszigetelő képessége), így a hőszigetelést igénylő falszerkezetek kezdősorának optimális megoldása.

Az innovatív Ytong Start hőhídmegszakító elem további előnyös tulajdonságai a kivitelezés során érvényesülnek. A termék hidrofóbizálása által korlátozott vízfelvevő képességgel rendelkezik, mely fokozott biztonságot jelent a nem pórusbeton anyagú hőszigetelő falazatokra jellemző erős nedvszívó képesség ellen. A csapadékos időszakban bekövetkező falazat felázás szinte elkerülhetetlen és kedvezőtlen jelenség. Ez lassítja a kivitelezés ütemét, a fal természetes kiszáradásig további folyamatok, – pl. vakolás – nem végezhetők, téli időszakban pedig fokozódik a fagy veszélye. A talajnedvesség elleni szigetelésre elhelyezett Ytong Start hőhídmegszakító indítósor elem alkalmazásával ez megelőzhető.

Az épületek falszerkezetei különböző anyagúak lehetnek. Az „Ytong Start” elemek minden falazathoz jól illeszthetőek. A termék növelt nyomószilárdsága alkalmassá teszi nagy teherbírású falazatok alsó, hőhídmegszakító sorainak kiépítésére szélességi méretei pedig a járatos, kiegészítő hőszigeteléssel ellátott falazatokhoz igazodik.

 

Az „Ytong Start” elemek kiemelten ajánlottak alacsony energiaigényű épületek, illetve passzívházak homlokzati falainak „indító” soraként, de minden falszerkezeti konstrukció esetén indokolt a használata. Padlószerkezeti konstrukciótól függően készülhet egy (20 cm) vagy két sor (40 cm) magas „Ytong Start” hőhídmegszakító falazat, majd ezt követően a homlokzati falszerkezet építhető a választott falazóelemekkel.

 
 
 
 

További cikkek a témában