Kisokos – Színezővakolatok

Mit kell tudni a színezővakolatokról?

A színezés az építkezés befejező fázisa. Alapvetően befolyásolja az épületek megjelenését és a róluk alkotott képet is. Emellett a homlokzat legfontosabb szerepe a környezeti hatásokkal szembeni védelem. A homlokzaton, a lábazaton és a belső terekben a leginkább megfelelő termék kiválasztásához számos szempont figyelembevétele szükséges.

Színezővakolat típusok:

  • Zsákos színezővakolatok
  • Vödrös színezővakolatok
  • Lábazati díszitővakolatok

Mit kell tudni a zsákos színezővakolatokról?

Zsákos színezővakolatok vízzel higítható, természetes töltőanyagokat tartalmazó, szárazhabarcs. A felülete mosható, a természetes összetevők ideális keveréke biztosítja a tökéletes páraáteresztő képességet. Az ásványi anyagok felhasználásával készült színezővakolat az otthont természetközelivé teszi és belső klímát is szabályozza. A páraáteresztő képesség mellett előnye az is, hogy az ásványi vakolatok alkalmasak a homlokzatok újraszínezésére. A nemes vakolat bedolgozása nem különbözik a vödrös homlokzatbevonatokkal szemben. Kiválóan alkalmazható vályogházak homlokzataira is, mivel az épület páradiffúziós tulajdonságait nem befolyásolja. Alkalmazása: homlokzati hőszigetelő rendszerek fedőrétegeként, vályogból készült épületek homlokzata, kül- és beltéri dekoratív falfelületek, simított vakolt, beton felület esetén.

Színezővakolat típusok:

Zsákos beltéri színezővakolat: A zsákos beltéri színezővakolatok gyárilag előkevert szárazhabarcsok. A beltéri színezővakolatok rusztikus megjelenéssel, a kis és nagy szemcsék rendszertelen váltakozásával, karakteres struktúrájával vonzza a tekintetet a belső térben.
 
Zsákos kültéri színezővakolatok: Új és régi lakóépületek, középületek, ipari objektumok homlokzatainak időjárásálló, színes díszítőbevonata, valamint ásványgyapot hőszigetelő vakolatrendszerek színes, időjárásálló felületképző anyaga. Alkalmazható felújító vakolati rendszerek színezővakolataként, valamint nagy környezeti terhelésnek kitett épületeken is.

Mit kell tudni a vödrös színezővakolatokról?

Magas műszaki tartalomnak köszönhetően alkalmasak régi és új épületek külső, illetve belső falazatainak díszítésére, valamint homlokzati hőszigetelő rendszerek fedővakolására. Ideális bevonat az időtállóság és a színtartás miatt. Egyes típusok régi építésű, történelmi környezetben is alkalmazhatók. Jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Speciális adalék anyagoknak köszönhetően alga és penész mentes felület hozható létre hosszú éveken át. Számos  típus olyan helyeken is ajánlott, ahol a városi, fő közlekedési útvonalaknak, mezőgazdasági és ipari épületeknek köszönhetően a szálló por, esetleg a szmog károsító hatása jelentős. A helyszíni színkeverésnek köszönhetően a vödrös színezővakolatok több száz szín árnyalata közül választhatunk.
Előre bekeverve, vödörben kerül piacra. Kivitelezés előtt csak átkeverést igényel, azonnal feldolgozhatóak, kevésbé igényel szaktudást. Számos struktúra alakítható ki vele, ennek csak a kivitelező szaktudása szab határt. Előre bekeverve, vödörben kerül piacra. Kivitelezés előtt csak átkeverést igényel. Kötőanyaga mindig műgyanta bázisú. Legjellemzőbb a diszperziós, szilikon és szilikát alapú bázisok. Szemcséi lehetnek kvarc, dolomit, márvány stb.

Színezővakolat típusok:

Vödrös színezővakolatok műgyanta alapanyaggal: Gyárilag előkevert, vízzel higítható, műgyanta diszperziós kötőanyagú,szálerősítésű, kvarc töltőanyagú (1mm, 1,5mm ill. 2mm-es kapart vagy dörzsölt hatású) UV sugárzásnak ellenálló pigmenteket és tulajdonság javító adalékokat tartalmazó vödrös kiszerelésű vékonyvakolat. Mérsékelten páraáteresztő felületet ad. Ideális EPS rendszerek külső rétegének.
 
Vödrös színezővakolatok szilikát alapanyaggal: Gyárilag előrekevert, káli vízüveg kötőanyagú, kvarc töltőanyagú (1,5mm ill. 2mm-es kapart vagy dörzsölt hatású) UV sugárzásnak ellenálló pigmenteket és tulajdonság javító adalékokat tartalmazó vödrös kiszerelésű vékonyvakolat. Kiemelkedően jó páraáteresztő képességű, jól tisztítható bevonatot ad. A szilikát bázisú termékeket leginkább a műemlék felújításoknál alkalmazzák
 
Vödrös színezővakolatok szilikon alapanyaggal: Gyárilag előkevert szilikon gyanta kötőanyagú, kvarc töltőanyagú (1,5mm ill. 2mm-es kapart vagy dörzsölt hatású) UV sugárzásnak ellenálló pigmenteket és tulajdonság javító adalékokat tartalmazó vödrös kiszerelésű vékonyvakolat. Kiemelkedően jó páraáteresztő képességű,öntisztuló, vízlepergető valamint jól tisztítható bevonatot ad. A mohásodásnak ill. algásodásnak teljesen ellenáll!!Ideális kőzetgyapot szigetelések fedővakolataként!!

Mit kell tudni a lábazati díszítővakolatokról?

Gyárilag előkevert, színes ásványi őrlemény alapú vakolat, diszperziós kötőanyaggal. Lábazati díszítő vakolatot külső és belső felületek díszítésére, lábazatok felületképzésére használják. A színezővakolatokhoz képest jobban ellenáll a víznek és a mechanikai terheléseknek. Széles színválasztékkal kapható, előnye a könnyen tisztíthatóság. Könnyen feldolgozható, dekoratív, tartós bevonatot biztosít. Kül-és beltérben egyaránt alkalmazható. Cement, beton, műkő, eternit, lábazati hőszigetelő rendszer és alapvakolattal ellátott felületek bevonására alkalmas.

Vízszintes ill. közel vízszintes felületek bevonására nem javasolt. A lábazati díszítővakolatok már nem csak a magasabb terhelésnek állnak ellen, hanem valóban díszítik is a homlokzat lábazati részét. Beltérben is indokolt lehet a magasabb igénybevételnek ellenálló lábazati díszítővakolat alkalmazása. Tipikus eset az iskolák vagy intézmények folyosója, ahol már a forgalom mértékéből egyenesen következik a magasabb terhelés. Manapság a praktikus okok, mint a tisztíthatóság, a design, a strukturált felszín és a színvilágából adódó egyedi megjelenés miatt is alkalmazzák irodákban, gyerekes családi házak bejáratánál vagy közlekedő helyiségeiben.

 

További cikkek a témában