Energiatakarékosság – csapadék összegyűjtés

Környezettudatos és gazdaságos megoldás a csapadék összegyűjtése – Öntözze növényeit esővízzel!

A víz az egyik legfőbb természeti kincsünk, mégsem bánunk vele takarékosan. Környezettudatos, 21. századi, anyagilag is takarékos megoldás az esővíz gyűjtése, hiszen akár a háztartás vízigényét is fedezhetjük belőle. Mégis kevesen élnek még ezzel a lehetőséggel.
Megszomjazunk, megnyitjuk a csapot; tiszta ruhát szeretnénk, beindítjuk a mosógépet; naponta többször is leöblítjük a WC-t és akkor még nem beszéltünk a fogmosásról, a tisztálkodásról, főzésről, takarításról, viráglocsolásról. Felsorolni is nehéz azokat az otthoni elfoglaltságokat, amelyekhez mind vizet használunk. A víz- és csatornadíjak azonban éves szinten százezer forintos nagyságrendű költséget is jelentenek egy háztartásban. 
„Az esővíz gyűjtése nemcsak környezettudatos megoldás, hanem kiváló választás akkor is, ha spórolni szeretnénk, hiszen vannak olyan otthoni tevékenységeink, amelyekhez felesleges a drága, tisztított vizet használni. Az egyik legmodernebb technológiát jelentik azok a vasbeton tartályok, amelyek a föld alatt kapnak helyet és az esővízet gyűjtik össze. Ezek az elemek fedettek, így szennyeződés nem juthat a tartályon belülre, a víz pedig nem algásodik, büdösödik. Ráadásul a beton a legidőtállóbb szerkezet, ezek a tartálytestek is hosszú évtizedeken át tartó megoldást jelentenek. A földalatti tartályból a talaj hőszigetelő képességének köszönhetően hideg vizet nyerhetünk a legnagyobb forróságban is, és mivel csak egy aknafedél látszódik, a tartály feletti terület szabadon használható, így autóval is közlekedhetünk felette. Mivel ezek az elemek nagy teherbírásúak, akár parkolhatunk is felettük” – mondta Major Tamás, a Leier környezettechnikai üzletágának vezetője.
Egy átlagos családi ház igényeihez elegendő egy 4-5 m3-es vasbeton tartály, de ennél nagyobbak is léteznek a piacon. Minél nagyobb a tartályunk, annál hatékonyabb megoldást érünk el. Sokan műanyag tartályokat állítanak az ereszcsatornához, ezek ugyan olcsóbb megoldást kínálnak, de túl nagy mennyiséget nem képesek tárolni.
 
 
 
 

További cikkek a témában