betöltés folyamatban...
Blog

Ytong építési rendszer

2020.11.27. - 14:10

Az Ytong építési rendszer, mint energiatakarékos megoldás. Napjainkban egy családi ház építése során számos témában kell felelős döntést hozni. A legfontosabbak közé tartozik az adott falszerkezet energiahatékonysága és a bekerülési költsége.

A falazatok terén eldöntendő, hogy kiegészítő hőszigeteléssel ellátott, vagy egyrétegű, kiegészítő hőszigetelést nem igénylő szerkezetet célszerűbb-e készíteni.

Az Ytong építési rendszer megoldást kínál a „termikus burok” kialakítására, azaz homlokzati falak és födémek is azonos, a kiváló hőszigetelő képességű anyagokból készíthető el. Az Ytong termékek használatával egyrétegű energiahatékony, korszerű falazatok építhetők, ezáltal a kiegészítő hőszigetelések idő és költség vonzata megtakarítható.

Az egyrétegű falazat készítésével a munkaidő is lerövidül, ugyanis a hőszigetelés munkafolyamatát nem kell elvégezni. Az Ytong termékpalettán megtalálható Ytong Lambda 37,5 cm termék használatával (U=0,22 W/m2K) már a 2018-as követelmények is teljesülnek kiegészítő hőszigetelés beépítése nélkül.  Az Ytong Lambda 50 cm széles elemeivel már passzívházak mutatóihoz közelítő (U=0,16 W/m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetők egyetlen munkafolyamattal. Így az innovatív termék alkalmazása hosszútávon fenntartható és értékálló befektetést biztosít.

Természetes alapanyagok:

Kvarchomok Mész Víz

A természetben is megtalálható kőzetekhez hasonlóan, az Ytong téglának sincs semmilyen káros környezetre gyakorolt hatása, így nem sugároz, nincs semmilyen negatív hatása az ökoszisztémára.

Lakókomfort:

A természetes páraszabályozó képesség az egyik legfontosabb tényezője a lakótér komfortjának. Az Ytong téglából épült lakások állandóan kellemes lakóklímát biztosít, akár csak a régi vályogtégla falazatú házak.

Hőszigetelés:

A falazat hőszigetelő képessége önmagában nem minden, nem nyújt teljes biztonságot, – akár új építésű lakások esetén sem – a különböző szerkezetek találkozásánál kialakuló penészesedés ellen.

Az Ytong tégla „a tér minden irányában” ugyanolyan jól hőszigetel, ellentétben az üreges vázkerámia falazóelemekkel, amelyek erre csak „belülről kifelé” képesek, így a hőhídak és a megjelenő penész kialakulásának esélye nagyobb.

Az Ytong homogén anyagszerkezetéből adódóan, akár kiegészítő hőszigetelés nélkül is, kiváló teljesítményével biztosítja az alacsony hőveszteséget és fűtési energiaszükségletet. 

Az elvárt hőszigetelő képesség érdekében szükséges kiegészítő hőszigetelés alkalmazása lényegesen megváltoztathatja a falazat épületfizikai tulajdonságait jó és rossz irányba egyaránt. (pl. páratechnikai-, akusztikai és tűzállósági tulajdonságok)

Hangszigetelés:

Tévhit, hogy az Ytong rossz hangszigetelő, mert viszonylag könnyebb építőanyag. Számított, mért eredményekkel bizonyítható, hogy az anyagszerkezetéből fakadóan lényegesen jobb akusztikai teljesítménnyel rendelkezik, mint más üreges téglafal.

A lakástulajdonos hajlamos a falazatra fogni a zajok beszűrődésének okát, pedig gyakran nem veszi figyelembe az egyéb szerkezetek befolyásoló szerepét. (pl. ablak, ajtó)

Biztonság:

A lakás biztonsága szempontjából kiemelten fontos a nem éghető szerkezet.

Az Ytong nem éghető anyag, ezért az ebből készült épületek tűzállósága rendkívül magas.

Teherbírás:

Tévhit, hogy az Ytong falba nem lehet vagy csak nehezen polcokat, kisebb szerkényeket rögzíteni. Az Ytong szerkezete maximálisan biztosítja a szükséges erősségű kötés kialakítását, legyen szó szög vagy műanyag dübel használatáról. A homogén anyagban ugyanis nagy pontossággal lehet tervezni és kialakítani a furatok helyét, a kifejezetten erre a célra gyártott műanyag dübelek alkalmazása nagy teherbírású rögzítést biztosít. (pl. konyha felső szekrény)

Megmunkálhatóság:

Az elemek kiváló alakíthatósága nemcsak az új építkezések folyamán jelent elvitathatatlan előnyöket, hanem a meglévő lakás újragondolása vagy korszerűsítése során is megkönnyíti a megvalósítást.

Hírlevél

Feliratkozás