betöltés folyamatban...
Blog

Tetőtér-beépítésbe vagy emelet-ráépítésbe fognál? Tudtad, hogy erre is igénybevehető az otthonteremtési támogatás?

2021.03.08. - 08:51

2021.01.01-től a kormány által kihozott otthonteremtési támogatás igényelhető többgenerációs otthonok létrehozására is.

Ez kedvező lehet, összeköltözni vagy új lakásra vágyók számára. Jó hír, hogy a CSOK akár maximális összege is megigényelhető rá. Egy gyermek vállalása vagy nevelése esetén 600 ezer forintot, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forintot vehetnek igénybe vissza nem fizetendő támogatásként. Ha például egy két gyermeket nevelő család vállal egy harmadikat, akkor a 10 millió forintos összeget veheti igénybe, valamint egy már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év.    

A külön épített résznek külön bejáratúnak kell lenni, mely rendelkezik minden más szükséges élettérrel is: konyha, fürdőszoba, lakótér. Természetesen ezen felül a gyermekek lakórészének is meghatározott a négyzetmétere: 1 gyermek esetén 40 négyzetméter, 2 gyermek esetén 50 négyzetméter, 3 vagy több gyermek esetén legalább 60 négyzetméter.

További feltétele az is, hogy a földszinti és a tetőtéri lakásoknak nem lehet ugynaz a tulajdonosa. 

További jó hír, hogy a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott csokkölcsön is. A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni.

Valamint azt se felejtsük el, hogy ezt a célt szolgálja az új építési ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, illetve a teljes áfamentesség azoknak, akik új építésű ingatlant vásárolnak csokkal, továbbá a csokkal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási program.     

Forrás: kormany.hu

 

 

Hírlevél

Feliratkozás