betöltés folyamatban...
Blog

LÁBAZATI FAL KÉSZÍTÉSE BETON ZSALUKŐBŐL

2020.12.02. - 10:54

Amit érdemes tudni a lábazati fal betonzsalukőből történő készítésénél A beton lábazat – a ház alapjának a talaj síkjából kiemelkedő része – hatékonyan beton zsalukövekkel készíthető el. Így nem kell később elbontandó zsaluzatot készíteni, ez az időigényes munkafolyamat az anyagszükségletével együtt megtakarítható. A beton zsaluelemek több falvastagsághoz is készülnek, kaphatók 20, 25, 30 és akár 40 cm-es méretben is. A lábazat falvastagságát a kiviteli tervek tartalmazzák. A tervezés során általában úgy méretezik, hogy a megfelelő teherbírást biztosítva a lábazatra épülő falnál valamivel keskenyebbek legyenek, így a felmenő falazat kifelé túlnyúlik a lábazaton.

– A megfelelő méretű zsaluköveket az alap vízszintes felső síkjára kell helyezni sorban. Amennyiben a tervek ezt előírják, a zsalukövek megfelelő kialakítása vasalat elhelyezését is segíti.

A zsaluköveket kötésben építve, 2-3 sorban egymásra helyezzük. Ma a gyártók már méretpontos elemeket kínálnak, így általában nincs szükség a lábazati falak készítésénél az

elemek kis faékekkel való beállítására.

– A zsaluelemeket nem kell habarcskötéssel rögzíteni, a szerkezet stabilitását a betöltött beton adja. A beton minőségét a terveknek megfelelően kell megválasztani.

– Amennyiben magasabb lábazat készül, az első 2-3 sorba töltött beton megszilárdulása után (akár 1-2 óra elteltével) újabb sorokat rakhatók, amelyeket azután ismét betonnal kell kitölteni. Így az épület alapján körbe haladva folyamatosan lehet dolgozni.

– Kibetonozás előtt mindig ellenőrizni kell, hogy ha vasalás szükséges, az a megfelelő helyen és méretben beépítésre került.

– A betonszerkezetek elkészítésüktől számítva a szabványoknak megfelelően 28 nap múlva nyerik el teljes terhelhetőségüket, ezt figyelembe kell venni a további munkáknál.

– Ahogy a falszerkezeteket, úgy a zsalukövekkel készített lábazatokat is védeni célszerű az időjárási viszontagságoktól. Ennek a legmegfelelőbb módja a lábazati vakolat felvitele, de

a tervek tartalmazhatnak víz és hőszigetelő rétegeket is, amelyeket a termékekre előírt technológiával kell elhelyezni.

– Ügyelni kell a betöltő beton megfelelő konzisztenciájára (ne legyen túl sűrű), hogy a zsaluköveket teljesen kitöltse.

Jó tanácsok, amelyeket érdemes betartani a kivitelezés során

– A betonozás előtt mindig ellenőrizni kell, hogy az elkészített szerkezet elhelyezkedése, mérete, kialakítása a terveknek megfelelő-e. Ha ilyenkor az esetleges hibát még kevés ráfordítással nem hozzuk helyre, a már kibetonozott – sőt megszilárdult – lábazatot csak jelentős többletmunkával és költséggel szanálhatjuk!

– A betöltő beton ideális konzisztenciáját ne vízzel való „hígítással” oldjuk meg, mert a víz-cement arány romlása miatt az a beton várható szilárdságát rontja. Ha folyékonyabb beton kell, a több víz mellett több cementet is adagoljunk a bekeverés során!

Hírlevél

Feliratkozás