betöltés folyamatban...
Blog

Hogyan kezdjünk neki a térkövezésnek?

2021.03.18. - 13:43

A térkő alkalmazására számos lehetőség van, azonban nem csak funkcionális célt lát el, de esztétikailag is fontos szerepet tölt be az udvar és a kert látványában.

Felhasználhatjuk járdához, kocsibeállóhoz, kültéri tűzrakóhely kialakításához, teraszokhoz, pihenőhelyekhez és még számos egyéb esetben alkalmazhatjuk. A térkő kiválasztásakor mindenképpen kérjünk segítséged abban, hogy milyen felhasználásra, mely térkő ajánlott, ugynanis ma már számos méretű, formájú, típuső kövekkel dolgozhatunk. 

Ha pedig egyáltalán nincs benne tapasztalatunk kérjük szakember segítségét, aki gyakorlottan, gyorsan és szakszerűen tud dolgozni. A térkő lerakásakor fontos a felületelőkészítés, valamint érdemes a talaj minőségére is figyelni. Ezek apró tippek, trükkük, melyeket egy szakember már rutinból odafigyel. Természetesen, amennyiben láttunk hasonlót, vagy van tapasztalatunk egyedül "házilag" is nekiállhatunk a térkövezésnek.

De hogyan is kezdjük?

1. Jelöljük ki az alapterületet, melyet térkővel szeretnénk borítani!

2. Ássuk ki az alapterületet! Vigyázat! Nem mindegy milyen mélységet ásunk! Vegyük figyelembe a talaj szerkezetét, minőségét és ami a legfontosabb: milyen funkciót fog betölteni, azaz mekkora terhelést fog kapni az adott felület! Nem mindegy, hogy gyalogos járdát készítünk, vagy kocsibeállót. Egy kocsibeálló jóval nagyobb terhelést fog kapni, ezáltal ellenállóbbnak kell lennie, mint a személyi közlekedésre használt járda. A nehezebb terheléshez kb. 6 cm-es, a kisebb terheléshez kb. 4 cm-es vastagságú térkövet válasszunk.

3. Ellenőrizzük a kiásott alap stabilságát. Ügyeljünk arra, hogy a térkő egy kemény földalapra tudjon feküdni, ez fogja adni a stabilságát!

4. Kezdjük a szegéllyel! A térkő szegélyelemei alá érdemes egy kb. 8-10 centiméteres betonréteget kenni. Mindkét oldalt meg kell támogatnunk betonnal, hogy kellőképpen stabil legyen, de elegendő 10 cm részt szabadon hagynunk, alatta pedig legyen betontámaszték.

5. Teherhordóréteg! Szorjunk sódert, vagy bármiyen kőt, zúzalékot a térkövek alá. Ez segíteni fog, abban, hogy az esővizet könnyebben elvezesse a talajba. A teherhordóréteg kialakítását érdemesebb több fajta zúzalékból, több rétegben elvégezni. Fontos, hogy a teherhordóréteg tömörítéséről ne feledkezzünk meg! Menjünk át rajta többször, erre egy nagyon jó eszköz lehet egy lapvibrátor. Erre mehet pár centi vastagságban homok, itt már tömörítésre nincs szükség. A homokkal a kis hézagok eltömítése a cél.

6. Kezdjük el a térkövezést! A felső homokréteget egy léccel egyengessük el, és kezdhetjük is a térkövek lerakását sorban.

7. Ha leraktuk  térköveket, fugázzunk! Ezt egyszerű besöprési módszerrel a maradék homok felhasználásával tudjuk megtenni. Természetesen idővel elkezd ülepedni, ezért pár hét, hónap után ismételjük meg! Fontos, hisz a fugázóhomok eltűnhet és ha nem pótoljuk, a térkövek elmozdulásához vezethet.

 

Hírlevél

Feliratkozás