betöltés folyamatban...
Blog

FALAZÁS – FÜRDŐSZOBÁK ÁTALAKÍTÁSA

2020.12.02. - 11:20

FRISSÍTŐ ÖTLETEK A FÜRDŐ KÖRÜL Ma már kevesen elégednek meg azzal, hogy korábbi fürdőszobájukat egyszerűen újabb használati elemmel (pl. káddal, zuhanytálcával, bidével) bővítsék.  A fürdők kultúrája örvendetesen egyre gazdagabb: szemet gyönyörködtető belsőépítészeti megoldások segítenek kényelmesebbé, praktikusabbá, szebbé, komfortosabbá tenni a rendelkezésre álló teret. Padkák, polcok, pultok, mosdó beépítések, pipere és tükörfülkék varázsolják át könnyedén az új igények színvonalára a fürdőszobákat.

Az Ytongfalazóelemek alkalmasak ezekre az egyszerű varázslatokra.

Az anyag nem érzékeny a vízre és a terhekre, és jó alakíthatóságának köszönhetően szinte minden elképzelés megvalósítható vele.

ELŐKÉSZÜLETEK

Fontos, hogy a munka megkezdése előtt rendelkezésre álljon a pontos, méretarányos terv, amely megválaszolja a következő kérdéseket:

·         Kell-e kiegészítő hőszigetelés?

·         Hol áll a fürdőkád, a mosdó, a polc, a zuhanyfülke?

·         Hol futnak a gépészeti vezetékek, és milyen módon szeretné eltakarni azokat?

·         Milyen kialakítású legyen a fürdőkád és a zuhanyfülke körülfalazása?

FÜRDŐKÁD BEÉPÍTÉSE

·         A fürdőkádat a gyártó előírásai szerint vagy hagyományos építőmesteri eljárásokkal el kell helyezni és be kell kötni a vezetékcsatlakozásokat (hideg-, melegvíz, lefolyó stb.).

·         A kád beépítése kétféle módon készülhet:

1.     az előfalazólapok a kád pereme alá kerülnek – gondolva a csempevastagságára is – avagy

2.     a lapok a kád peremén kívülre essenek. Ha a tervezett „kötényfal” nem függőleges síkú, akkor az elemeket a dőlésszögnek megfelelően el kell fűrészelni.

·         A kád elé építhető lépcső vagy padka. Ehhez habarcságyba egyszerűen egymás mellé kell fektetni az Ytong elemeket.

·         A függőleges és vízszintes felületeket célszerű járólappal illetve csempével leburkolni.

ZUHANYFÜLKÉK BEÉPÍTÉSE

·         A zuhanytálca tervezett helyét fel kell rajzolni a padlóra, majd el kell helyezni az első sort – méretre vágott 10 cm vastag válaszfallapokból úgy, hogy az Ytong elemek minél jobban (általában kb. 5 cm-re) a zuhanytálca pereme alá kerüljenek. Erre azért van szükség, hogy a zuhanytálca szélein kialakuljon a megfelelő felfekvés.

·         Ha a lábazati keret elkészült, a zuhanytálcát le kell rögzíteni.

·         Ezután a fülke további sorai 5 vagy 7,5 cm vastag Ytongelőfalazólapokkal építhetők tovább – a már korábban ismertetett módon.

GÉPÉSZETI TAKARÁSOK KÉSZÍTÉSE

A falban futó gépészet a méret és nyomvonalhelyes hornyolást követően kőműves utánjavítást gyakorlatilag nem igényel.  A hornyok bejavíthatók akár Ytongfalazóhabarccsal, akár valamilyen pórusbetonon való alkalmazásra kipróbált és minősített belsőtéri töltőanyaggal. (Düfa, Murexin, LB Knauf stb.)

Falon kívüli gépészet (pl. szennyvíz ejtővezeték, ivóvíz felszálló vezeték, tüzivíz hálózatok vezetékei stb.) takarására a Pef 5 és Pef 7,5-es Ytongelőfalazólapok használhatók. Ezek a falszerkezethez falazóhabarccsal, vagy csemperagasztóval csatlakoztathatók. A csatlakozások szükség esetén kétsoronkénti betonacél tüskék beütésével megerősíthetők.

MOSDÓK BEÉPÍTÉSE

A mosdók beépítésénél a fantáziának csak a hely adottságai szabhatnak határt. Az Ytongelőfalazólapok beépítési lehetőségei nem jelentenek korlátokat. A mosdó beépítésével eltakarhatók a gépészeti vezetékek is.

 

Hírlevél

Feliratkozás