betöltés folyamatban...
Blog

ÉPÍTETT ZUHANYZÓ KÉSZÍTÉSE

2020.12.02. - 11:19

Az egyedi megjelenésű és méretű, design zuhanyzók népszerűbbek, mint valaha. Jó szakember, megfelelő anyagválasztás és technológia a kulcsa a minőségi kivitelezésnek. A fürdőszobák építésekor – amennyiben zuhanyzó kialakítása a cél – gyakran az alapterület adottságai vagy egyszerűen csak az esztétikai igény miatt az épített zuhanyzó az építkező elvárása. Egy épített zuhanyzó és egy zuhanykabin kialakítása és beépítése között jelentős eltérések lehetnek mind technológiát, a végső megjelenést, mind a bekerülési költségek tekintetében. Az épített zuhanyzók kialakítása hasonló, mint egy teraszé vagy egy medencéé, hiszen azonos vízzárási tulajdonságokkal kell rendelkeznie.

Az épített zuhanyzó kivitelezésének kritikus pontja a lefolyó és az ahhoz vezető lejtés szakszerű kialakítása. Az épített zuhanyzó burkolata minden irányból a zuhanylefolyó felé kell, hogy lejtsen, legalább 2% mértékben. Ennek érdekében a burkolatot fogadó aljzatot lejtésben kell kialakítani, a legmélyebb ponton a padlóösszefolyóval, amihez a szigetelésnek vízhatlanul kell kapcsolódnia. A lejtést adó aljzat kialakítása hagyományosan cementesztrich-el (pl. Estrich ZE 20) vagy XPS hőszigeteléssel történik.

A modern épített zuhanyzók abban különböznek egy zuhanykabintól vagy egy régi kivitelezésű épített zuhanyzótól, hogy ezek akár padka nélkül, akadálymentes változatban is készülhetnek és a régi megoldásoktól eltérően a vízelvezetés nem pontszerű gyűjtőben, hanem esztétikus vonalmenti padlóösszefolyóval történik.

A vízszigetelés előtt biztosítani kell, hogy az alapfelület tiszta, száraz, egyenletesen nedvszívó és porlásmentes legyen. A vízszigetelés felhordása előtt az alapfelületnek megfelelő alapozó felvitele szükséges.

A modern kenhető vízszigetelések alkalmasak közvetlenül a ragasztott burkolatok fogadására, ilyen módon a korábban használatos bitumenréteg és előtétfal vagy fedőbeton elhagyható.

Az Aquastop Flex rugalmas kenhető vízszigetelés szálerősített, kivételesen rugalmas és könnyen feldolgozható vízszigetelő anyag. Kül- és beltérben medencék, zuhanyzók és egyéb nagyobb vízterheléssel rendelkező helyiségek falainak, aljzatainak üzemi víz elleni szigetelésére alkalmas.

 A vízszigetelést felületfolytonosan kell kialakítani. Azokon a szerkezeti részeken, ahol mozgási igénybevétel van, illetve a vízszigetelő anyag vastagsága elvékonyodhat (sarkok, élek, csőáttörés) kiegészítő elemek beépítése szükséges. A függőleges és vízszintes felületek találkozásánál kialakuló hajlatokat rugalmas hajlaterősítő szalaggal kell vízhatlanná tenni, melyet a két vízszigetelő réteg közé kell beépíteni. Ugyanilyen körültekintően kell eljárni csőáttörések esetén, ahol mandzsettát alkalmazunk.

A vízszigetelést száradását követően kezdődhet el a zuhanyzó burkolatának felragasztása. A zuhanytálca burkolásánál nagy odafigyelést igényel a burkolólapok lejtésnek megfelelő, pontos vágása és illesztése. Épített zuhanyzónál a zuhanytálca burkolata gyakran üvegmozaikból kerül kialakításra, melyhez a fehér színű, kétkomponensű Siluette ragasztó és fugázó anyag használata kiválóan alkalmas. Fugázóként ajánlott flexibilis, víztaszító, gomba- és penészedés gátló SilverCol fugázóanyag használata. Azokban a helyiségekben, és azokon a felületeken ajánljuk alkalmazni, ahol fokozott jelentősége van a higiéniának.

Hírlevél

Feliratkozás