betöltés folyamatban...
Blog

ALAPOK KÉSZÍTÉSE, BETONOZÁS

2020.12.02. - 11:03

Legfontosabb tudnivalók az alapok készítésénél

– Az alap pontos kijelölése feltétlenül fontos. Ezt minden esetben bízzuk szakemberre!

– A földmunka történjen mindig pontosan a kijelölés szerint. Megfelelő szélességet és mélységet megtartva készüljön el az alapárok.

– Ha gépi földmunkát alkalmazunk, válasszunk gyakorlott szakembert, ezzel elkerülve a pontatlan árkolást.

– Szükség esetén végezzünk zsaluzást! Erre beomlás vagy nagyon laza talaj esetén lehet szükségünk.MESTERI SINTEN

– Az alap mélységével ne spóroljunk! A talaj minőségét, a talajvíz szintjét és a területre jellemző hőmérsékletet is figyelembe kell vennünk! Legjobb, ha a tervezőnk által javasolt méreteket követjük.

– Az alap vasalása a statikai terv alapján készüljön! Soha ne térjünk el a tervben meghatározott anyagminőségtől és vastagságtól!

– A vasalást végezze szakember! A hozzáértő szakértelmének és meglévő munkaeszközeinek köszönhetően időt és pénzt spórolhatunk.

– A beton esetében se térjünk el a tervező által meghatározottól!

– Alacsony hőmérséklet esetén kötésgyorsító használata indokolt

– A kötési idő alatt, folyamatosan tartsuk nedvesen a beton felületét! Javasolt naponta több alkalommal megöntözni az alapot.

– A zsaluzat eltávolításával ne várjunk a beton teljes megkötéséig! Amint a beton jól láthatóan elválik a zsaluelemektől, azok eltávolíthatóak.

Kivitelezési jó tanácsok az alapok készítésénél, betonozásnál

Figyeljünk arra, hogy az alapárok pontosan legyen kijelölve,hiszen nagy problémát jelenthet, ha az épülő fal lelóg az alapról. Ennek kiküszöbölése magas extra költséget jelenthet.

– Fordítsunk figyelmet a pontos alapkiemelésre, mert a beomlások nagyban megnövelhetik a betonigényt és ez költségtöbbletet von maga után.

– Tartsuk szem előtt, hogy a nem megfelelő mélységű alap megsüllyedhet vagy éppen kiemelkedhet. Emiatt megrepedhetnek a falak, deformálódhat az épület.

– Figyeljünk arra, hogy a vasalás tökéletes legyen. Hibás elkészítés esetén az alap megrepedhet, deformálódhat, és ennek következtében károsodhat az épület többi szerkezete is.

– Vegyük figyelembe, hogy a hidegben kötésgyorsító nélkül elkészített betonalap könnyen szétfagyhat, anyaga morzsalékossá válhat, ezzel csökkentve az alap teherbírását.

– A beton öntözésére ügyeljünk, hiszen öntözés elhagyása esetén az alap anyaga megrepedhet, felülete morzsalékossá válhat.

– Fontos, hogy a megfelelő időben történjen a kizsaluzás. A korai kizsaluzás esetén az alap károsodhat, a késői esetén a zsalu kiszedése a hozzá kötött beton miatt nehézkessé válhat.

Hírlevél

Feliratkozás